De stad Valencia // dingen te doen, City of Arts and Science

Valencia is de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Het is onderdeel van de provincie Valencia, wat weer onderdeel is van de autonome regio Valencia. Deze autonome regio is de vierde van Spanje, gemeten in het aantal inwoners. Het is de derde economische motor in Spanje. Hoewel Spaans het meest wordt gesproken, is Valenciaans dat sterk verwant is aan Catalaans, ook een officiële taal. De grootste sport in de stad is voetbal, wat zich uit in de huisvesting van twee teams; Valencia CF en Levante. Verder heeft Valencia een uitgebreid nachtleven, dat niet eerder dan 24:00 begint. Typisch Valenciaans eten is paella en de stad heeft een metronetwerk met de naam MetroValencia.

Dingen te doen in Valencia

Mercado Central
Dingen te doen in de stad zijn het bezoeken van de centrale markt, of de Mercado Central. Het is een voorbeeld van moderne architectuur en is geïnaugureerd in 1928. Met een oppervlakte van meer dan 8.000 vierkante meter vind je meer dan 1.000 verkoopplekken. Verse vis, vlees, groente, fruit, alles kun je wel vinden in de markt. Binnenin proef je niet alleen de sfeer, je ruikt hem ook. Van maandag tot en met zaterdag open van 07:30 tot 14:30. Volgens Tripadvisor is dit de nummer 1 van dingen te doen in de stad Valencia.

De tuin van de Turia
De Jardín del Turia is een park in Valencia, aangelegd op de drooggelegde rivierbedding van de Turia. Nadat er in oktober 1957 een laag van 2 meter aan water in de stad stond na overstromingen, werd de rivier omgelegd. Het park slingert zich door het centrum van Valencia (9 kilometer lang) en heeft een oppervlakte van 110 hectare. ’s zomers vinden er activiteiten plaats en het hele jaar door wordt het gebruikt voor wandelaars en joggers. Een must-see!

Kerk van San Nicolás en bioparc Valencia
De kerk van San Nicolás (of: Iglesia de San Nicolas de Bari y San Pedro Martir) is een 13e eeuwse Gotische kerk welke in het centrum van de stad staat. Je kunt gemakkelijk 2 uur spenderen met een audiotour en luisteren naar de fascinerende geschiedenis van de kerk. Ook erg leuk is het Bioparc Valencia. Een dierentuin met een nadruk op Afrikaanse fauna. Met meer dan 4.000 dieren is het een omvangrijke collectie.

City of the Arts and Science in Valencia

Een markant gebouwencomplex in de stad is the City of the Arts and Science. Het is een van de 12 Treasures of Spain. Aan het einde van het rivierbed van de voormalige locatie van de rivier Turia, begon de bouw in juli 1996. In april 1998 werd het eerste component geopend, in oktober 2009 de laatste. Hoewel het begroot was op 300 miljoen euro, kostte het uiteindelijk meer dan 3x zo veel. Mismanagement, losbandige uitgaven en grote kostenoverschrijdingen maken het complex tot een symbool in de stad Valencia en ook in Spanje van geldverspilling.

De gebouwen worden met de Valenciaanse naam aangeduid. De eerste was L’Hemisferic, een grote 3D IMAX-bioscoop. Hoofdzakelijk worden hier educatieve documentaires getoond, mogelijk met Engelstalige koptelefoon. L’Umbracle is een grote tuin waarvan een deel een stadstuin is, en een ander deel ’s nachts en alleen ’s zomers een openluchtdiscotheek. Museo de la Ciencias Príncipe Felipe is een wetenschappelijk museum met vooral aspecten van het menselijk lichaam, maar ook nieuwe technologie. Hier kun je workshops doen en er vinden tentoonstellingen plaats. L’Oceanografic is het grootste aquarium van Europa met onder andere pinguïns, haaien, flamingo’s en dolfijnen. Palau de les Artes Reina Sofia is het operagebouw van Valencia met enkel voorstellingen in oktober en november. De overige maanden is het een bezienswaardigheid. Agora is de laatste en is niet standaard open voor publiek. Agora betekent in het Grieks ontmoetingsplaats, en wordt dan ook gebruikt voor bijeenkomsten of tentoonstellingen in de stad Valencia.

El Plaza de la Virgen

Het Plaza de la Virgen is een plein achter het kathedraal van Valencia. Er staat een grote fontein in het midden van het plein dat zich ook kenmerkt door de gezellige terrasjes eromheen. In een van de hoeken is er een klein park te vinden met fruitbomen. In de wijk La Seu staat dit plein, het wordt vaak het centrum van de stad Valencia genoemd. De fontein is gemaakt in 1976. De rivier Turia wordt hier weergegeven met de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie Valencia uitgebeeld in de vorm van acht naakte vrouwen. Het plein is iedere donderdag om 12:00 de plek voor het watertribunaal. Conflicten wat betreft water en irrigatie worden hier tussen boeren onderling opgelost. De uitspraak van het tribunaal is bindend.

Geschiedenis van Valencia

 Onder het Romeinse Rijk werd de stad Valencia in het jaar 138 voor Christus gesticht. Hoewel het 63 jaar later wordt verwoest, werd het vrij snel weer hersteld. Rond het midden van de 1e eeuw kreeg het een Romeins circus. In die periode werd ook de Torres de Serranos gebouwd. In het jaar 711 wordt de stad veroverd door de Moren. De verovering verliep opvallend vreedzaam. Pas in 1093 kwam de stad weer in katholieke handen. Dit duurde echter niet lang; in 1102 veroverden de Arabieren Valencia weer. Pas in 1238 veroverde een leger van Duitse en Italiaanse soldaten de stad weer, het was definitief in katholieke handen. In 1348 werd de stad getroffen door de pest.

Rond het jaar 1400 kwam de gouden eeuw voor Valencia. Onder het koninkrijk Aragón groeide het uit tot de grootste stad. Er werden paleizen en kerken gebouwd en ook bijvoorbeeld La Lonja de la Seda (de zijdemarkt) stamt uit die periode. In die tijd was het de grootste zijdemarkt in Europa. In de eeuwen daarna kwam de stad kort onder Brits en Frans beheer te staan, waarna het in de Spaanse burgeroorlog (1936) de hoofdstad was van het Republikeinse Spaanse Rijk. Nadat dit was verslagen kwam de dictator Fransisco Franco aan de macht. De Valenciaanse taal werd verboden en de stad kwam onder zware censuur te staan. De periode is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Valencia.